Sokoban/Hexoban (English)

Георги Петров

последна промяна 1 януари 2017

Програми домашно производство.


Go-Moku v1.02 Или добре известната игра под името "Кръстчета и нулички". Това е само пробна версия. Играе добре. Както знаете целта е да поставите пет свои камъка един до друг (хоризонтално, веритикално или по диагонал). Кожите се сменят с клавиши f4..f8

Sudoku Нашумяла в последно време игра. Това е само пробна версия. Не изисква никаква инсталация.Просто едно ехе което пускате. Ако искате да е на български: разархивирайте ето това в същата директория. Ако играете без подсказки е трудна, но ако си включите подсказките ... по-добре да не играете, в повечето случаи тя решава нивата сама, а когато не може (просто защото ме мързеше да я правя по-умна) се налага да цъкнете 1 - 2 пъти с мишката. Mobile version of YSudoku (midp2), само че това е за онези ... простите телефони.

YSokoban страница с описание на български.

превключвател за Windows кирилизация Превключва езиците само с Капс, Цтрл или Шифт - както си го изберете. Не е тествана само за джам 10, но вероятно работи и там.

Подмяна на часовника на джама от коритото (трея)Подменя часовника, с нещо което може да се конфигурира: брой редове, шрифт, какво пише на всеки ред (ляво, средата, дясно). Премахва (опция) досадния (поне за мен) бутон Show Desktop на джам 7.

Фонетична клавиатура за XP, win 7, 8, 10 (последно модифицирама 2015-08-24), на сорс :-)Всъщност като програма това не е писано от мен, реално това е само подредба (файл .klc), която се дава на малко-мека програмка за да ви направи клавиатурните DLL-и (Microsoft Keyboard Layout Creator). Ако искате да сменяте нещо - сменяте, пускате малката-мека програмца и сте готови. Екстрите на тази клавиатура са, че на десен алт (докато сте на кирилица) има сложена латиница - удобно е за кратка смяна само за 1 - 2 букви на латиница. Освен това има и някой други буквици, разгледайте гифовете.

Фонетична клавиатура за XP, win7, 8, 10 (последно модифицирама 2015-08-24)Това е модификация на горната клавиатура (т.е. сменена подредба). Модификацията е: размяна на местата на В и Ж за кирилицата (някой я предпочитат така). Идеята е, че когато пишете с латински букви на кирилица то за В използваме V, а когато пишем с кирилица трябва да ползваме W, с така променената клавиатура не се налага да си сменяме навика.

Фонетична клавиатура за XP, win7, 8, 10 (последно модифицирама 2016-12-27)Това е модификация на горната клавиатура (т.е. сменена подредба). Модификацията е: размяна на местата на В, Ж и Й за кирилицата (някой я предпочитат така). Идеята е, че когато пишете с латински букви на кирилица то за В използваме V, а когато пишем с кирилица трябва да ползваме W, с така променената клавиатура не се налага да си сменяме навика, също и за J и Ж, а Й е преместено на W (така или иначе няма разумна буква за него в латиницата).

MC68HC11 cross assembler v5.12 Работи на PC. Има условна компилация, include файлове. Документация.

Програми използвани в ДОС или ДОС промпт на джама

Следните програми бяха използвани преди много години в дос, а по-късно и в дос промпта на джама, но ... държа да отбележа, че последния джам който има дос промпт е XP, всичко след него има command prompt, което е драстично различно. Ако искате да подкарвате някоя от тях (както и други ДОС програми) на нещо след джам ХП, ще трябва да си сложите програмата DOS box (или нещо като нея).

MS-DOS кирилизация (v3.4) Кирилизира клавиатурата и екрана (nck.exe) или само клавиатура (nck_dp.exe).

Шрифтове за DOS Кирилизира екрана без да оставя резиденти програми.

Шрифтове за Windows (15.Jul.2003) Шрифт за DOS prompt в графичен режим. Шрифт (fixed size) за кирилица - удобен за редактиране на текстови файлове писани в DOS. Конвертиращи програми за текстови файлове от DOS за Windows и обратно.

Dumb term (v1.25) Терминален емулатор - връзка по RS232. Поддържа всички възможни скорости. Може да се превключва за показване на шестнадесетичен или текстов режим. Може да задавате комбинации от клавиши които се активират с функционалните клавиши. Работи под MSDOS или DOS-prompt на Windows 3.11/95/98/NT.Преведени (кирилизирани) програми

Няколко думи за преведения software. Това са програми, които по една или друга причина съм превел. В случая става въпрос за игри, които съм превел защото за човек, които не знае английски е много трудно да се опитва да ги играе. Тези от джамове 95 съм ги превеждал преди сигурно повече от 5 години. За нито един от преводите не съм превеждал помощния файл (help), и няма и да го направя - прекалено много работа е.

Сапьорче от джамовете - Е това го правих просто за упражнение (много отдавна)

Дама пика от джамовете - Добре известната игра. И нея я превеждах отдавна. Тогава се играеше добре на 486 и беше любимец номер едно на тъщата. За съжаление, когато е правена не са се съобразявали със скороста на компютъра и сега е прекалено бърза. На 486 или Pentium бихте могли да я играете, на нещо по-ново обаче е трудно, та затова вече не само, че не е на първо място ами изобщо не се играе.

Новата дама пика от джамовете - Новата версия от малък мек джам XP, май може да се играе и на бързи цампутри.

Пасианса от джамовете - Една от любимите на тъщата игри (всъщност втората, на първо място беше Дама пика, а сега вече е белот, ама той си е на български), за съжаление тя не знае английски, та я преведох (а тъщата е добре да се глези)

Паешкия пасианс от джам ХР - Като го превеждах имаше нещо по въпроса че не вървял на 95/98 и Ме-е-е-е-е, но не съм го пробвал

FreeCell пасианса от джама - Мисля че това е старата версия (демек върви на 95/98). Новата не съм я пробвал а и не съм я превеждал. Оказа се че съм превел една дето не ще да ходи на 95, та в момента съм турнал там две версии. Поне при мен само едната тръгва на 95. Забележете че cards.dll който съм приложил е леко модифициран. Поправени са асата. Иначе е много неприятно да се играе (имат знак за картата и отстрани, не само отдолу).

Табла - Играта е писана от Геерт Веркаде. За да може тъщата да я играе (пак за нея, всичко все в името на тъщата се прави) се наложи да я преведа. Специално писах на автора и му поисках разрешението. Тук поставям преведената версия. Той ми писа, че не може да се занимава с поддръжката на българската версия. Отново не съм превеждал помощните файлове, защото е много работа.IOT

Приложения на IOT от българска фирма
Free Web Hosting